Interne ondersteuning
Intern begeleider
De Intern begeleiders zorgen er samen met leerkrachten en de ouders voor, dat elk kind zich zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen. Dit houdt in dat de intern begeleider:
- De zorgstructuur bewaakt binnen de school in samenwerking met de directie.
- Het leerlingvolgsysteem bewaakt, waarin vorderingen en ontwikkelingen op het gebied van lezen, rekenen, spelling en de sociaal-emotionele ontwikkeling van ieder kind zijn geregistreerd.
- Regelmatig besprekingen heeft met elke groepsleerkracht over de groep en de individuele leerlingen.
- Bij grotere ondersteuningsvragen aanwezig kan zijn bij oudergesprekken.
- Probeert samen met de groepsleerkracht oplossingen te vinden voor problemen die zich voordoen. Hierin een coachende rol heeft.
- Contacten onderhoudt met alle intern begeleiders binnen het Samenwerkingsverband (Profi Pendi) en binnen de scholenstichting van Fectio. Ook met de school voor speciaal basisonderwijs, de schoolarts en andere hulpverlenende instanties.
Onze intern begeleiders zijn Sandrine Rosmulder en Manuela Jaskulak.
Nieuw op school
Om de kinderen als vierjarige vanaf de eerste dag zo goed mogelijk te begeleiden, wordt het inschrijfformulier van de school gebruikt. Indien nodig wordt er aan de ouders toestemming gevraagd informatie op te vragen bij voorschoolse instanties. Vanuit de peuterspeelzalen in Houten is er een digitale overdracht van de gegevens. Na zes weken vindt er een gesprek plaats met de leerkracht, om met elkaar de eerste weken op school te bespreken.
Voor leerlingen die tussentijds op school instromen wordt vooraf door de intern begeleider bekeken of er ruimte is in een groep, zowel qua aantal als qua onderwijsbehoeften. Ook zal er bij de aanmelding een gesprek plaatsvinden tussen de ouders en de directeur en/of de intern begeleider. De intern begeleider zal ook contact opnemen met de intern begeleider van de vorige school. Er vindt bij inschrijving een digitale overdracht van de oude naar de nieuwe school plaats.
Samenwerking met ouders
Ouders worden intensief betrokken bij de ontwikkeling van hun kind. Zij kennen het kind namelijk het best. De Vlinder streeft naar een optimale samenwerking met ouders. Leren beperkt zich namelijk niet alleen tot de school. Samen met de ouders wordt bekeken of en hoe zij binnen het ondersteuningsplan een rol kunnen spelen met als doel een betere afstemming tussen school en thuis. Hierover zal regelmatig overleg plaatsvinden. Dit kan zowel op verzoek van de leerkracht als op verzoek van de ouder(s) zijn.
Pedagogisch klimaat
Een goed pedagogisch klimaat is een voorwaarde voor de doorgaande lijn in de ontwikkeling van de kinderen. De leerkracht is de eerst verantwoordelijke voor het klimaat in de groep. Vanuit veiligheid en (zelf)vertrouwen, en rekening houdend met de bagage van elk kind, kan ieder kind zich optimaal ontwikkelen. Om de sociaal-emotionele ontwikkeling te volgen wordt de SCOLL als leerlingvolgsysteem ingezet. Daarnaast wordt er opbrengstgericht gewerkt aan gedrag door te werken met een groepsplan gedrag. Er is door het team een intensief traject bij de CED-groep gevolgd. We hebben een veiligheidsbeleid met daarin het gedrags- en pestprotocol.
Meer over het zorgbeleid op school vindt u in het ondersteuningsplan van de Vlinder. Mocht u meer willen weten over ons beleid kunt u altijd het uveiligheidsbeleid en/of ondersteuningsplan opvragen bij de directie op info@rkbs-de-vlinder.nl.