ICT
Op de Vlinder hebben wij twee ICT coördinatoren die zich inzetten voor betere ICT voor onze medewerkers, onze ouders en onze leerlingen. Hieronder leest u, hoe ons ICT onderwijs eruit ziet voor onze leerlingen.
Digibord en Chromebooks
Op de Vlinder hangt in iedere klas een digibord met touchscreen. De mogelijkheden hiervan worden benut voor de visuele ondersteuning van het onderwijs. Ook digitale bordsoftware (passend bij de verschillende methodes) worden door de leerkrachten veelvuldig ingezet. Naast een eigen digibord heeft elke groep de beschikking over acht (groep 1-2) of twaalf (groep 3-8) eigen Chromebooks. Deze Chromebooks worden ingezet voor onder andere een individuele verwerking van de les, samen onderzoek doen binnen je thema of het voorbereiden van een presentatie. Om ook eens met de hele groep tegelijk een activiteit te kunnen doen zoals bijvoorbeeld een Kahoot, hebben we zowel beneden (groep 1-5) en boven (groep 6-8) een kar met ieder dertig Chromebooks. Door het gebruik van de Chromebooks kunnen we op de Vlinder nog beter adaptief onderwijs ontwerpen en verzorgen.
Ondersteunende programma's en onderwijsaanbod
In groep 6 starten de kinderen met een type cursus bij Typeworld. Hier werken zij zowel thuis als op school aan. Begin 2020 zijn wij begonnen met een nieuw programma voor Flits, dit heet Flits tutorlezen. Het is een remediërend programma voor lezen. De Chromebooks worden ook voor dit programma ingezet. In de groepen 1 t/m 8 werken wij met Muiswerk/Flexi en Ambrasoft. Programma’s met veel mogelijkheden voor extra oefeningen op alle vakgebieden. Voor de kinderen die extra ondersteuning nodig hebben met spelling, hebben we het programma Dexlex. Daarnaast maken we gebruik van IntoWords. Dit is een hulpmiddel bij het lezen van teksten op de Chromebooks. Op school hebben we ook de beschikking over de techniek kisten van Lego WeDo en Lego Mindstorms. Met behulp van de Chromebooks leren kinderen programmeren op visuele wijze.
Protocol ICT en mediagebruik
Om de kinderen bewust te laten werken met de Chromebooks op internet hebben wij een protocol ICT en mediagebruik. Dit wordt regelmatig door de leerkrachten met de kinderen besproken. Het computerprotocol met daarop de belangrijkste afspraken hangt ook zichtbaar in de klas.
Beleidsvoornemens
Bij het opstellen van ons nieuwe meerjaren beleidsplan, hebben we op het gebied van ICT onszelf een aantal doelen gesteld. Zo willen we gaan werken met Sharepoint en willen we een leerlingvolgsysteem invoeren dat speciaal ontworpen is voor Ontwikkelings gericht Onderwijs, de Horeb. Daarnaast zullen de leerkrachten Passend onderwijs blijven geven volgens de zone van de naaste ontwikkeling, waarbij in de toekomst observaties en resultaten worden vastgelegd in de Horeb en in Parnassys, een digitaal leerlingvolgsysteem. Natuurlijk blijven wij onderzoeken hoe wij ICT nog beter kunnen benutten voor adaptief onderwijs.